Rijst kan op 3 manieren worden gekookt, waarbij voor elke methode een andere hoeveelheid water nodig is. Welke methode je ook gebruikt, onthoud dat rijst niet te veel moet worden geroerd. Het mag ook niet te lang gekookt worden.
Gekookte rijst
Koken is de eenvoudigste manier. Goed gekookte rijst vormt niet alleen op zichzelf een waardevol gerecht, maar vormt ook een uitstekende basis voor andere gerechten die bij elke maaltijd geserveerd kunnen worden. Het water waarin rijst wordt gekookt mag niet worden verspild, omdat het veel voedingsstoffen bevat. Dit water kan worden gebruikt bij de bereiding van soepen of sauzen, of het kan zelfs worden gebruikt om de vloeistof te leveren die nodig is bij het maken van gistbrood.
Voldoende voor vier personen:
- 1 kop rijst
- 3 theelepel zout
- 2.5 liter kokend water
Was de rijst zorgvuldig en voeg deze toe aan het kokende, gezouten water. Kook snel totdat het water melkachtig begint te lijken doordat het zetmeel uit de rijst in het water komt of totdat een korrel gemakkelijk tussen de vingers kan worden verpletterd.
Giet de gekookte rijst door een vergiet en giet koud water over de rijst in het vergiet, om het losse zetmeel eruit te spoelen en elke korrel apart te laten. Verwarm de rijst opnieuw door het boven het vuur te schudden.
Serveer het warm met boter, jus, room, of melk en suiker.
Japanse methode
Rijst bereid volgens de Japanse methode kan op dezelfde manier worden gebruikt als gekookte rijst.
Voldoende voor vier personen:
- 1 kop rijst
- 1-1/2 theelepel zout
- 5 koppen kokend water
Was de rijst, voeg het toe aan het kokende, gezouten water en kook langzaam gedurende 15 minuten. Bedek vervolgens het kookgerei waarin de rijst kookt en plaats het nog 15 minuten in de oven op een lage hitte, zodat het water vollediger verdampt en de korrels zacht worden zonder papperig te worden.
Serveer op dezelfde manier als gekookte rijst.
Gestoomde rijst
Het stomen van rijst vergt meer tijd dan de voorgaande kookmethodes, maar zal er beter uitzien dan rijst die op de andere manieren is gekookt.
Net als gekookte rijst kan gestoomde rijst worden gebruikt als basis voor een verscheidenheid aan gerechten en bij elke maaltijd worden geserveerd.
Voldoende voor vier personen:
- 1 kop rijst
- 1-1/2 theelepel zout
- 2-1/2 kop water
Was de rijst zorgvuldig en voeg deze toe aan het kokende, gezouten water. Kook het gedurende 5 minuten en plaats het dan in een dubbele boiler en laat het koken tot het zacht is.
Houd het kookgerei afgedekt en roer de rijst niet. Er is ongeveer 1 uur nodig om rijst op deze manier te koken.
Serveer op dezelfde manier als gekookte rijst.