Kalkoen is natuurlijk heerlijk, maar wordt meestal op precies dezelfde manier bereid. Waarom probeer je niet iets anders? Hier zijn 3 kalkoenrecepten met een twist.
Gefrituurde kalkoen
- Pindaolie om te frituren
- 1 hele kalkoen, nek en ingewanden verwijderd
- 1/4 kop Creoolse kruiden
- 1 witte ui
Verhit de olie in een grote soeppan of kalkoenfriteuse tot 200 graden.
Zorg ervoor dat er ruimte overblijft voor de kalkoen, anders zal de olie morsen.
De eenvoudigste manier om de hoeveelheid olie te bepalen die je nodig hebt, is door de kalkoen in de friteuse te plaatsen en deze met water te vullen totdat de kalkoen net onder staat. Verwijder de kalkoen en laat uitlekken, dep ook droog met keukenpapier. Noteer het waterniveau in de friteuse. Gooi het water weg en droog het grondig. Vul de frituurpan met olie tot het niveau zoals hierboven aangegeven. Dit zou moeten helpen bij het voorkomen van hete olielekken.
Beleg een grote schaal met voedselveilige papieren zakken. Spoel de kalkoen af en dep hem grondig droog met keukenpapier. Wrijf Creoolse kruiden over de kalkoen van binnen en van buiten. Zorg ervoor dat het gat in de nek minimaal 5 cm open is, zodat de olie vrij door de vogel kan stromen.
Doe de hele ui en kalkoen in de afvoermand. De kalkoen moet eerst in het nekuiteinde van de mand worden geplaatst. Laat de mand langzaam in hete olie zakken, zodat de kalkoen volledig bedekt is. Houd de temperatuur van de olie op 175 graden en kook kalkoen gedurende 3 1/2 minuut per pond. Haal de mand voorzichtig uit de olie en laat de kalkoen uitlekken. Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de dij; de interne temperatuur moet 80 graden zijn.
Maak het uitlekken van de kalkoen op de voorbereide schaal af.
Gegrilde hele kalkoen
- Hele kalkoen van 12 pond
- 2 kopjes water
- 3 eetlepels kippenbouillonpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1 theelepel gevogeltekruiden
- 1/2 theelepel gehakte peterselie
- 1 theelepel paprikapoeder
Bereid een buitengrill voor op indirecte middelmatige hitte en smeer het rooster lichtjes in met olie. Spoel de kalkoen af en dep hem droog. Plaats de kalkoen met de borst naar beneden op de voorbereide grill. Schroei de kalkoen aan beide kanten tot het vel goudbruin tot donkerbruin is. Meng in een grote braadpan het water, bouillonpoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, gevogeltekruiden, peterselie en paprika.
Leg dan de kalkoen met de borst naar beneden in de braadpan. Schep het panmengsel over de kalkoen. Dek het goed af met folie en plaats het op de grill. Grill 3 tot 4 uur, totdat de interne temperatuur van de dij 180 graden bereikt. Haal de kalkoen van de grill en laat 15 minuten staan voordat je hem aansnijdt.
Gerookte kalkoen
- 1 kalkoen, 8 tot 22 pond, vers of volledig ontdooid
- Zoete Augurk Pekel (recept volgt)
- Ahornsiroop
Zoete augurk pekel
- 3.5 liter water
- 2 1/2 kopjes zout (steen, beits- of inmaakzout worden aanbevolen)
- 1/3 kopje lichtbruine suiker
- 1 eetlepel vloeibare knoflook
- 30 gram beitsende kruiden
Goed mengen.
Mogelijk moet je de hoeveelheden aanpassen, afhankelijk van de grootte van je vogel. Dit recept zou goed van pas komen bij een kalkoen van 8 tot 12 pond.
Kalkoen grondig afspoelen met koud water, laten uitlekken en droogdeppen. Bereid zoete augurkpekel.
Pekel kalkoen volgens het volgende schema:
8 tot 12 pond vogel = 3 dagen.
13 tot 16 kg pond vogel = 4 dagen.
17 tot 22 pond vogel = 5 dagen.
Haal de vogel uit de pekel, dan grondig afspoelen met koud water en droogdeppen. Laat 24 uur drogen in de koelkast. Sluit de vleugels achter de rug en bind de poten en de staart aan elkaar. Bedruip de kalkoen met ahornsiroop voordat je hem in de roker doet en elke 2 uur tijdens het roken. Plaats de kalkoen op de grill. Rook tot het klaar is.
De beste manier om de gaarheid te bepalen is door een vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen (de borst) te steken. De interne temperatuur moet 80 graden zijn. Het roken van voedsel is meer een kunst dan een wetenschap; dit recept is niet bedoeld voor de beginner. Er zijn veel factoren die bepalend zijn voor de kooktijd van een bepaald voedingsmiddel tijdens het roken.
Laat de kalkoen 24 uur in de koelkast afkoelen voordat je deze serveert, om de gerookte smaak te versterken. Als je wilt, kun je de kalkoen meteen serveren.