Slecht cholesterol of een slecht dieet is iets waar we allemaal op een bepaald moment ervaren. Het is onmogelijk om ons hele leven gezond te eten, ook al doen we nog zo ons best. Gezond eten voor je hart is iets wat iedereen zou moeten proberen, vooral als het gaat om het herstellen van de gezondheid en het verminderen van hartaanvallen.
Je hart en voeding
Dit weten we zeker – een dieet met veel verzadigde vetten helpt je cholesterol te verhogen, hetgeen een risicofactor is voor hartaandoeningen. Mensen die zwaarlijvig zijn, zijn vatbaarder voor hartaandoeningen. Een dieet met veel natrium kan je bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot ontstekingen en zelfs hartaandoeningen.
Om hartaandoeningen te helpen voorkomen en je gezondheid te verbeteren, kun je de onderstaande tips gebruiken.
Eet veel vis
Haring, sardines en zalm zijn allemaal uitstekende bronnen van essentiële Omega 3 vetzuren. Andere vissen zijn dat ook, hoewel Omega 3 kan helpen om je cholesterol naar een gezonder niveau te krijgen.
Gezonde vetten en oliën kiezen
Verzadigd vet verhoogt het risico op hartaandoeningen. Het zit in vlees, boter en zelfs kokosolie. Je moet ze vermijden totdat je cholesterolgehalte omlaag is en je een gezond gewicht hebt. Zelfs degenen die van rood vlees houden, kunnen genieten van zeevruchten en noten als hun belangrijkste eiwitbronnen.
Enkelvoudig onverzadigde vetten zoals olijfolie helpen om je hart te beschermen. Olijfolie is een ideale keuze om te koken, als dressing of zelfs als dipsaus.
Veel vezels
Vezels kunnen je helpen je cholesterol onder controle te houden. Je kunt vezels vinden in volkorenproducten die helpen om de suikeropname onder controle te houden, hetgeen weer bijdraagt tot een gezonde spijsvertering.
Kiezen voor koolhydraten
Eten voor je hart houdt in dat je wegblijft van suikerrijke voedingsmiddelen zoals snoep, koekjes en gebak. Het eten van veel suiker is helemaal niet goed voor hartaandoeningen. Gezonde koolhydraten bestaan uit volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst en veel groenten. Je moet fruit en groenten de hoofdmoot van je dieet maken.
Gezonde kookmethodes
Roerbakken en sauteren met olijfolie of canola olie zijn allebei geweldige methoden, want je moet je eten niet meer in beslag dopen en bakken. Als je kip kookt, verwijder dan het vel en bak het in de oven in folie.
Vis moet je altijd bakken. Het stomen van je groenten kan helpen om de meeste voedingsstoffen behouden. Je moet ook geen roomsauzen of veel boter meer gebruiken. Als je groenten eet, probeer er dan citroensap over uit te knijpen of je favoriete kruiden er overheen te strooien.
Als je de juiste veranderingen in je dieet aanbrengt, houd er dan rekening mee dat het tijd kost om er een gewoonte van te maken. Gezond eten is altijd goed voor je lichaam en je levensstijl, vooral als het gaat om je hart en het voorkomen van hartaandoeningen.