Het Oost-Caribische eiland Cuba heeft een rijk cultureel erfgoed waaruit culinaire tradities zijn ontstaan die net zo levendig en gevarieerd zijn als de verscheidenheid aan culturen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van deze aparte en heerlijke keuken. Naast de eeuwenoude invloed van de inheemse bevolking van Cuba brachten de Spanjaarden hun eigen culinaire stijlen mee, getint door die van de Moren die eeuwenlang grote delen van Spanje in handen hadden. De slaven uit Afrika leverden een belangrijke culinaire en culturele bijdrage en andere culinaire tradities werden naar het eiland gebracht met de Franse kolonisten die de opstanden in Haïti ontvluchtten.
Toen deze verschillende invloeden samenkwamen, ontwikkelde zich een duidelijk Cubaanse smaak en stijl, die doet denken aan de boerenkeuken op het platteland, die gebaseerd is op mondelinge overlevering en oog, in plaats van te vertrouwen op specifieke afmetingen en de creatie van gerechten die neigen naar eenvoudig en hartig, en die men op zichzelf kan laten sudderen. Ingewikkelde, zware sauzen zijn ongebruikelijk en frituren is simpelweg geen favoriete bereidingswijze. De eilandnatie gebruikt natuurlijk veel zeevruchten in haar keuken, wat het gebruik van eenvoudige kooktechnieken aanmoedigt en kruiden die bedoeld zijn om de natuurlijke smaken te versterken en niet te verstikken.
De meest gebruikte kruiden in de Cubaanse keuken zijn knoflook, komijn, oregano en laurierbladeren. Sofrito is ook populair en wordt gebruikt in een breed scala aan gerechten, van bonengerechten tot vleesgerechten en gerechten op basis van tomatensaus. Een typische sofrito is gemaakt van groene peper, ui, knoflook, oregano en zwarte peper gebakken in olijfolie tot de peper, ui en knoflook zacht en doorschijnend zijn en de smaken perfect samengaan.
De dichte, voedzame, energieproducerende groenten die vaak worden gebruikt, verraden de invloed van de Afrikaanse en inheemse volkeren op de Cubaanse keuken. Yuca, malanga, boniato en plantano behoren hiertoe en worden vaak samen met aanvullende groenten gestoofd en eenvoudig geserveerd, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met gesnipperde verse ui – een bevredigend, versterkend en eenvoudig gerecht voor een hardwerkend volk.
Vlees wordt vaak bereid met marinades met een eilandsmaak op basis van limoensap of het sap van een zure sinaasappelsoort. Daarna wordt het vlees geroosterd of heel langzaam gestoofd met kruiden, vaak urenlang. Bonen en rijst zijn een essentieel onderdeel van de meeste maaltijden, waarbij zwarte bonen bekend staan als Cubaanse specialiteit.
De Cubaanse keuken staat ook bekend om zijn gebakken producten, waaronder een verscheidenheid aan pasteitjes. Sommige zijn gevuld met gekruid vlees en andere soorten bevatten een bijzonder Cubaans mengsel van roomkaas en guavepasta. Flan is een van Cuba’s meest geliefde nagerechten.
In de Cubaanse keuken worden de subtiele smaken van gezond voedsel versterkt door kook- en specerijenmethoden die ontworpen zijn om het beste in elk onderdeel van een gerecht naar boven te halen. De culinaire tradities van Cuba zijn natuurlijk een genot voor de tong, maar ze bieden ook een fascinerend kijkje in een cultuur die veel verschillende elementen heeft samengebracht tot een samenhangend geheel.