Veel mensen denken dat een uitgebalanceerd dieet alle vitamines en mineralen levert die nodig zijn voor een goede gezondheid. In ideale omstandigheden is dit het geval, maar in werkelijkheid zijn er veel redenen waarom je vitaminesupplementen nodig kunt hebben om het leven in de twintigste eeuw aan te kunnen. Het nemen van vitamines wanneer dat nodig is, is een veilige methode om je voedingsbronnen te optimaliseren, mits je de instructies op de productetiketten volgt.
Hier zijn 24 mogelijke redenen waarom iemand vitaminesupplementen zou moeten overwegen.
- Slechte spijsvertering
Zelfs als je voedselinname goed is, kan een inefficiënte spijsvertering de opname van vitamines door je lichaam beperken. Enkele veel voorkomende oorzaken van een inefficiënte spijsvertering zijn niet goed genoeg kauwen en te snel eten. Beide resulteren in grotere voedseldeeltjes dan normaal, te groot voor een volledige werking van de spijsverteringsenzymen. Veel mensen met een kunstgebit kunnen niet zo efficiënt kauwen als mensen met een volledig gebit. - Hete koffie, thee en kruiden
Het regelmatig drinken van te hete vloeistoffen of het consumeren van een overmaat aan irriterende stoffen zoals koffie, thee of augurken en specerijen kan ontsteking van de spijsverteringswanden veroorzaken, waardoor de afscheiding van spijsverteringsvloeistoffen afneemt en vitaminen en mineralen minder goed uit voedsel worden gehaald. - Alcohol
Van te veel alcohol drinken is bekend dat het de lever en alvleesklier beschadigt, die van vitaal belang zijn voor de spijsvertering en stofwisseling. Het kan ook de bekleding van het darmkanaal beschadigen en de opname van voedingsstoffen negatief beïnvloeden, wat leidt tot subklinische ondervoeding. Regelmatig zwaar alcoholgebruik verhoogt de behoefte van het lichaam aan de vitaminen van de B-groep, met name thiamine, niacine, pyridoxine, foliumzuur en de vitaminen B12, A en C, evenals de mineralen zink, magnesium en calcium. Alcohol beïnvloedt de beschikbaarheid, absorptie en stofwisseling van voedingsstoffen. - Roken
Teveel roken is ook irriterend voor het spijsverteringskanaal en verhoogt de metabolische behoefte aan Vitamine C, ceteris paribus, met minstens 30 mg per sigaret boven de typische behoefte van een niet-roker. Vitamine C, die normaal aanwezig is in voedingsmiddelen als sinaasappels en paprika’s, oxideert snel zodra deze vruchten worden gesneden, tot sap verwerkt, gekookt of bewaard in direct zonlicht of in de buurt van hitte. Vitamine C is belangrijk voor de immuun functie. - Laxeermiddelen
Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot een slechte opname van vitaminen en mineralen uit voedsel, doordat ze de darmtransit versnellen. Paraffine en andere minerale oliën verhogen het verlies van de vetoplosbare vitamines A, E en K. Andere laxeermiddelen die overmatig gebruikt worden kunnen grote verliezen van mineralen zoals kalium, natrium en magnesium veroorzaken. - Diëten
Bizarre diëten die hele groepen voedingsmiddelen overslaan kunnen een ernstig tekort aan vitamines hebben. Zelfs de populaire vetarme diëten kunnen, als ze tot het uiterste worden doorgevoerd, een tekort aan vitamine A, D en E veroorzaken. Vegetarische diëten, waarbij vlees en andere dierlijke bronnen kunnen worden geweerd, moeten zeer zorgvuldig worden gepland om een tekort aan vitamine B12 te voorkomen, wat kan leiden tot bloedarmoede. - Overkoken
Langdurig koken of opnieuw opwarmen van vlees en groenten kan warmtegevoelige vitamines zoals de B-groep, C en E oxideren en vernietigen. Door groenten te koken verdwijnen de in water oplosbare vitamines B-groep en C en veel mineralen. Licht stomen verdient de voorkeur. Sommige vitamines, zoals vitamine B6, kunnen worden vernietigd door bestraling van microgolven. - Voedselverwerking
Het invriezen van voedsel dat vitamine E bevat kan het gehalte aanzienlijk verlagen zodra het ontdooid is. Voedsel met vitamine E dat wordt blootgesteld aan hitte en lucht kan ranzig worden. Veel veelgebruikte bronnen van vitamine E, zoals brood en oliën, worden tegenwoordig sterk bewerkt, zodat het vitamine E-gehalte aanzienlijk verlaagd is of helemaal ontbreekt, waardoor de houdbaarheid toeneemt, maar het gehalte aan voedingsstoffen kan dalen. Vitamine E is een antioxidant die oxidatieve schade aan alle weefsels afremt. Andere vitamineverliezen door voedselverwerking zijn onder andere vitamine B1 en C. - Gemaksvoedsel
Een dieet dat te afhankelijk is van sterk geraffineerde koolhydraten, zoals suiker, wit meel en witte rijst, doet een groter beroep op extra bronnen van vitaminen uit de B-groep om deze koolhydraten te verwerken. Een onevenwichtig dieet draagt bij aan aandoeningen als prikkelbaarheid, lusteloosheid en slaapstoornissen. - Antibiotica
Sommige antibiotica zijn weliswaar waardevol bij het bestrijden van infecties, maar doden ook vriendelijke bacteriën in de darmen, die normaal gesproken vitaminen uit de B-groep produceren om door de darmwand te worden opgenomen. Zulke tekorten kunnen leiden tot een verscheidenheid aan zenuwaandoeningen, daarom kan het raadzaam zijn om vitaminen uit de B-groep toe te voegen bij een langdurige kuur met breedspectrumantibiotica. - Voedselallergieën
Het weglaten van hele voedselgroepen uit het dieet, zoals bij personen die allergisch zijn voor gluten of lactose, kan het verlies betekenen van belangrijke voedingsbronnen zoals thiamine, riboflavine of calcium. - Verlies van voedingsstoffen door gewassen
Sommige landbouwgronden hebben een tekort aan sporenelementen. Tientallen jaren van intensieve landbouw kunnen bodems overbelasten en uitputten, tenzij alle voedingsstoffen in de bodem, inclusief sporenelementen, regelmatig worden vervangen. Dit betekent dat voedingsgewassen uitgeput kunnen raken door slecht bodembeheer. Uit een onderzoek van de Amerikaanse overheid bleek dat het gehalte aan essentiële mineralen in gewassen in de jaren zeventig in vier jaar tijd met 68 procent was gedaald. - Ongevallen en ziekte
Brandwonden leiden tot een verlies van eiwitten en essentiële sporenelementen zoals vitaminen en mineralen. Chirurgie vergroot de behoefte aan zink, vitamine E en andere voedingsstoffen die betrokken zijn bij het cellulaire herstelmechanisme. Het herstel van gebroken botten wordt vertraagd door een onvoldoende aanvoer van calcium en vitamine C en omgekeerd versterkt door een volledige aanvoer via de voeding. De uitdaging van infectie stelt hoge eisen aan de voedingsbronnen zink, magnesium en vitamine B5, B6 en zink. - Stress
Chemische, fysieke en emotionele stress kan de behoefte van het lichaam aan vitamine B2, B5, B6 en C verhogen. Luchtvervuiling verhoogt de behoefte aan vitamine E. - P.M.S.
Onderzoek heeft aangetoond dat tot 60 procent van de vrouwen die last hebben van symptomen van premenstruele spanning, zoals hoofdpijn, geïrriteerdheid, een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, lusteloosheid en depressie, baat kunnen hebben bij suppletie met vitamine B6. - Tieners
Snelle groeispurten zoals in de tienerjaren, vooral bij meisjes, stellen hoge eisen aan de voeding om de versnelde fysieke, biochemische en emotionele ontwikkeling in deze leeftijdsgroep te ondersteunen. Gegevens van de Amerikaanse Ten State Nutrition Survey (in 1968-70 voor in totaal 24.000 gezinnen en 86.000 personen) toonden aan dat 30-50% van de adolescenten in de leeftijd van 12-16 jaar minder dan tweederde van de aanbevolen dagelijkse gemiddelden voor vitamine A, C, calcium en ijzer binnenkreeg. - Zwangere vrouwen
Zwangerschap zorgt voor een hogere dan gemiddelde behoefte aan voedingsstoffen om een gezonde groei van de baby en een comfortabele bevalling voor de moeder te garanderen. Voedingsstoffen die meestal verhoogd moeten worden tijdens de zwangerschap zijn de B-groep, vooral B1, B2, B3, B6, foliumzuur en B12, A, D, E en de mineralen calcium, ijzer, magnesium, zink en fosfor.
Uit het Ten State Nutrition Survey in de VS in 1968-70 bleek dat maar liefst 80 procent van de ondervraagde zwangere vrouwen minder dan tweederde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnenkreeg. Een professionele beoordeling van de behoefte aan voedingsstoffen tijdens de zwangerschap moet worden aangevraagd. - Orale anticonceptiva
Orale anticonceptiva kunnen de absorptie van foliumzuur verminderen en de behoefte aan vitamine B6 en mogelijk ook vitamine C, zink en riboflavine vergroten. Er wordt aangenomen dat ongeveer 22 procent van de Australische vrouwen tussen 15 en 44 jaar op een bepaald moment “de pil” slikt. - Lichte eters
Sommige mensen eten heel zuinig, zelfs zonder gewichtsverminderingsdoelen. Voedingsonderzoek in de VS heeft aangetoond dat een gemiddelde vrouw op gewicht blijft met 7560 kilojoules per dag. Op dat niveau is haar dieet waarschijnlijk laag in thiamine, calcium en ijzer. - Ouderen
Bejaarden blijken een lage inname van vitaminen en mineralen te hebben, vooral ijzer, calcium en zink. Een tekort aan foliumzuur wordt vaak aangetroffen, in combinatie met een tekort aan vitamine C. De inname van vezels is vaak laag. Riboflavine (B2) en pyridoxine (B6) tekorten zijn ook waargenomen. Mogelijke oorzaken zijn een verminderd smaak- en reukvermogen, verminderde afscheiding van spijsverteringsenzymen, chronische ziekten en misschien lichamelijke beperkingen. - Gebrek aan zonlicht
Invaliden, ploegenarbeiders en mensen met een minimale blootstelling aan zonlicht kunnen onvoldoende vitamine D binnenkrijgen. Dit is nodig voor de calciumstofwisseling, zonder welke rachitis en osteoporose (botdunning) zijn waargenomen. Ultraviolet licht stimuleert de vorming van vitamine D in de huid. Het wordt tegengehouden door wolken, mist, smog, rook, gewoon vensterglas, gordijnen en kleding. De maximale aanbevolen dagelijkse supplementinname van vitamine D is 400 i.u. - Bio-Individualiteit
Grote schommelingen in de individuele behoefte aan voedingsstoffen ten opzichte van de officieel aanbevolen gemiddelde inname van vitaminen en mineralen komen vaak voor, vooral bij mensen met beroepen die veel lichamelijke inspanning vragen, zoals atletiek en handenarbeid, rekening houdend met lichaamsgewicht en fysiek type. De inname van eiwitten beïnvloedt de behoefte aan vitamine B6 en vitamine B1 is gekoppeld aan de inname van kilojoule. - Lage lichaamsreserves
Hoewel het lichaam in staat is om reserves van bepaalde vitamines zoals A en E op te slaan, hebben Canadese autopsiegegevens aangetoond dat tot dertig procent van de bevolking reserves van vitamine A heeft die zo laag zijn dat ze als “risicovol” worden beschouwd. Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid en slijmvliezen (waaronder de sinus en longen) en gezichtsvermogen. - Atleten
Atleten eten grote hoeveelheden voedsel en ervaren veel stress. Deze factoren beïnvloeden hun behoefte aan vitaminen uit de B-groep, vitamine C en ijzer in het bijzonder. Tests op Australische Olympische atleten en A-klasse voetballers hebben bijvoorbeeld zeer uiteenlopende vitaminetekorten aangetoond.