Of je nu op je ideale gewicht bent of ernaar streeft om je streefgewicht te bereiken, is het gewoon een kwestie van meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt? Het antwoord is volgens mij nee! Je moet niet alleen rekening houden met gewichtstoename of -afname, maar ook met het verbeteren van de algehele gezondheid van je lichaam, anders kun je in de problemen komen.
De juiste voeding kan helpen om het risico op een groot aantal gezondheidsproblemen te verminderen, waarvan hartaandoeningen en kanker ongetwijfeld de meest angstaanjagende zijn. Goede voeding houdt echter in dat je veel verschillende voedingsmiddelen moet eten, je consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en dranken moet bijhouden en calorieën moet tellen. Goede diëten bieden uitgebalanceerde voeding die het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en helpt bij gewichtsbeheersing.
Om goed te functioneren moet je lichaam de juiste combinatie van voedingsstoffen hebben:
Koolhydraten
Ze zijn de primaire bron van munitie in je dieet. Het lichaam gebruikt koolhydraten om glucose op te bouwen die onmiddellijk kan worden gebruikt of in je lichaam kan worden opgeslagen voor later. Te veel glucose wordt echter opgeslagen als vet. Er zijn twee soorten koolhydraten – enkelvoudige en complexe. Suikers zijn enkelvoudige koolhydraten. Zetmeel en vezels zijn complexe koolhydraten.
Eiwitten
Eiwitten helpen je lichaam bij de opbouw en het onderhoud van spieren en andere weefsels. Ze spelen ook een rol bij de aanmaak van hormonen. Net als koolhydraten wordt een teveel aan eiwitten opgeslagen als vet.
Dierlijke en plantaardige zijn de twee belangrijkste soorten eiwitten. Te veel dierlijke eiwitten kunnen een hoog cholesterolgehalte veroorzaken, omdat ze veel verzadigd vet bevatten.
Vet. Hoe vreemd het ook lijkt, vet is een andere voedingsstof die je lichaam nodig heeft. Het komt voor in zowel verzadigde als onverzadigde vormen. Verzadigd vet brengt je in gevaar voor gezondheidsproblemen. Onverzadigd vet is gezond, maar als het een of ander raffinageproces ondergaat, kan het verzadigd vet worden.
Vitaminen
Dit zijn ook vereiste voedingsstoffen. Verschillende vitaminen voeren verschillende taken uit in het lichaam. Ze kunnen samenwerken met de stofwisseling om te helpen bij het energieniveau voor elke taak die je maar kunt bedenken en die je lichaam moet uitvoeren. Er is ook opgemerkt dat bepaalde vitamines ziekten kunnen voorkomen.
Zo kunnen vitamine A, C en E, ook wel antioxidanten genoemd, helpen bij het voorkomen van kransslagaderaandoeningen door ophoping op de wanden van slagaders tegen te gaan. Vitamine B-1 is nodig voor de spijsvertering en een goed functionerend zenuwstelsel. Vitamine B-2 is nodig voor een normale celgroei. Vitamine B-3 helpt bij het ontgiften van je lichaam. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine D helpt bij de opname van calcium. Vitamine K helpt je bloed te stollen.
Mineralen en sporenelementen
Dit zijn andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Beide worden gebruikt in veel verschillendelichaamsprocessen. Mineralen zoals chloor helpen bij het maken van je spijsverteringssappen. Fosfor helpt bij de opbouw van sterke botten. Beide zijn te vinden in het voedsel dat we eten, maar bij een sporenelement heeft je lichaam maar een heel klein beetje nodig. Zout is een laatste voedingsstof die je lichaam nodig heeft. Je moet echter niet meer dan 2400 milligram per dag binnenkrijgen, omdat het je bloeddruk kan verhogen.
Je moet verschillende richtlijnen volgen om een evenwichtig, voedzaam dieet te creëren. Ten eerste, probeer elke dag twee en een half kopje groenten en twee kopjes fruit te eten. Wanneer je je keuzes voor elke dag maakt, zorg er dan voor dat je een goede variatie kiest. Een goede richtlijn is om zoveel mogelijk verschillende kleuren te eten, zodat je minstens vier keer per week uit alle vijf de groentesubgroepen kunt kiezen.
Je moet elke dag minstens 75 gram volkorenproducten eten. Minstens de helft van je graaninname moet op basis van volkorenproducten zijn. Je totale vetinname mag slechts tussen de tien en dertig procent van je calorieën bedragen. De meeste vetten die je binnenkrijgt moeten onverzadigde vetten zijn, omdat verzadigde vetten je gezondheid kunnen schaden. Vlees, gevogelte, droge bonen en melk of melkproducten moeten allemaal mager, vetarm of vetvrij zijn. Minder dan tien procent van je calorieën moet afkomstig zijn van verzadigde vetten, en je moet altijd proberen om transvetzuren te vermijden.
Vezelrijk fruit, groenten en volle granen moeten een vast onderdeel van je dieet zijn, net als kaliumrijk voedsel.
Alcoholische dranken moet je niet, of met mate drinken.